
Mi az a CNCPS? A Cornell-rendszer egyszerűen elmagyarázva
A CNCPS (Cornell Net Carbohydrate and Protein System) a Cornell Egyetemen kifejlesztett adagszámítási modell, amely állati, környezeti és takarmányparaméterek alapján pontosan előrejelzi a teljesítményt, a takarmányhatékonyságot, a fenntarthatóságot és a gazdaságosságot.
Ez egy dinamikus modell, amely nemcsak a takarmány kémiai, hanem dinamikus tulajdonságait is vizsgálja. A modell a jól bevált Weender analízisen és a Van Soest szerinti detergens analízisen alapul, kiegészítve a bendőben zajló emésztési folyamatok pontos figyelembevételével.
A takarmányelemzés és az adagszámítás során figyelembe veszik az állatok szükségleteit és ellátási helyzetét: a takarmányfelvételt, a fehérje és szénhidrát bendőbeli erjedését, a bélben zajló emésztési és felszívódási folyamatokat, tápanyagszükségletet és -kiválasztást, valamint a tartási körülményeket, a teljesítményt és a környezeti hatásokat.


"Az, hogy a tápanyagok hogyan viselkednek az állatban, két paraméterrel határozható meg: az emészthetőség, azaz a tápanyagok bendőbeli lebontási képessége és az áthaladás sebessége. Az egyes tápanyagok emészthetőségével kapcsolatos pontos információk biztosítása érdekében a CNCPS modell pontosabban határozza meg a fehérje-, zsír- és szénhidrátfrakciókat. A tápanyagfrakciókat a bendőben vagy a vékonybélben való oldhatóság és elérhetőség szerint osztja fel. Kiemelt figyelmet kap a rostok és a keményítő emészthetősége. A CNCPS szerinti takarmányelemzés konkrétan megmutatja, hogy az alaptakarmányban található tápanyagok közül melyek a ténylegesen rendelkezésre állók és felhasználhatók az állat számára."
Takarmányvizsgálat CNCPS alapján - előnyök egy szempillantásra
A CNCPS takarmányelemzés során kapott adatok speciális CNCPS adagkalkulciós programokba kerülnek. A Sano szaktanácsadói ezeket a programokat (AMTS, NDS) használják a lehető legjobb takarmányadag kialakításához. Íme egy rövid összefoglaló az ebből eredő előnyökről.
- A Sano adag számítása kémiai-dinamikai modellen alapul. A kémiai tulajdonságok mellett a takarmány dinamikus tulajdonságait (emészthetőségét) is figyelembe veszi.
- A tehénnek szükség szerint az ideális aminosav-mintázattal való ellátása lehetővé teszi a nyersfehérje megtakarítását. A program megmutatja az állat számára kiszámított takarmányadagban elérhető aminosavak mennyiségét. Így spórolhat a fehérjetakarmányon, és optimalizálhatja GMO-mentes adagját.
- A program tartalmaz egy zsírsav-almodellt, amely optimális zsírsavmintázatot tesz lehetővé az állategészségügy, a termékenység és a tej összetevőinek célzott optimalizálása érdekében.
- A mezőgazdaságra vonatkozó környezetvédelmi előírások folyamatosan szigorodnak. Ez azt jelenti, hogy a tápanyag-kibocsátás minimalizálása egyre fontosabbá válik. A CNCPS segítségével lehetőség nyílik a tápanyagok hatékony felhasználására és ezáltal a tápanyag környezetbe történő kibocsátásának jelentős csökkentésére.
- Csak a költséghatékony üzemek képesek hosszú távú nyereséget termelni. A CNCPS figyelembe veszi a tejtermelésből származó maximális bevételt a takarmányköltségek után, az IOFC-t (Income over Feed cost).
- A CNCPS lehetővé teszi az anyagcsere-betegségek korai stádiumban történő ellenőrzését. A program az anyagcsere összefüggéseket az állományspecifikus adatokkal (testkondíció, ellési intervallum, első ellési kor stb.) kapcsolja össze, és így kifejezetten foglalkozik az állomány egészségi állapotával.
- Ha a számított szárazanyag bevitel nem egyezik a ténylegessel, akkor az előre meghatározott teljesítménycélokat nehéz lesz elérni. A program kiterjedt adatokat gyűjt az állatokról és a takarmányozásról. Ez azt jelenti, hogy a számított szárazanyag felvétel nagyon közel áll az optimális eredményhez.
- A takarmány mélyreható elemzése és a csoportspecifikus adatok beépítése révén lehetséges a precíziós takarmányozás az élet- és teljesítményfázistól függően.
A CNCPS takarmányelemzés és a hozzá tartozó CNCPS program minden gazdaságban segít az egyedi potenciál kiaknázásában és az állatok takarmányozásának pontosításában. A rostok, fehérjék, zsírok és keményítő emészthetőségének ismeretében lehetőség nyílik a tényleges szükségletekhez közelebb álló takarmányadagok kialakítására, rendszeres ellenőrzésére, valamint az aktuális körülményekhez és a tehén visszajelzéseihez való igazítására – kérődző barát és gazdaságos.
Tápanyagok a CNCPS-ben
- Szénhidrátok és rostok a CNCPS-ben
- Zsírok / zsírsavak a CNCPS-ben
- Fehérje/aminosavak a CNCPS-ben
- Keményítő a CNCPS-ben
Szénhidrátok és rostok a CNCPS-ben
A CNCPS a lebomlás sebességétől függően A, B és C frakciókra osztja a szénhidrátokat: Az A frakció könnyen elérhető és emészthető szénhidrátokat, például cukrot tartalmaz.
Hemicellulóz, cellulóz és lignin alkotja a rostfrakciót, amely a bemutatott takarmányadag körülbelül egyharmadát teszi ki. A hemicellulóz és a cellulóz a B-frakció „lassan” emészthető szerkezeti anyagai. A lignin a kérődzők számára emészthetetlen, ez a C-frakciót alkotja. A takarmány abszolút NDF-tartalma mellett fontos, hogy a tehén milyen jól és gyorsan tudja felhasználni a rostkomponenseket.
Ezt az NDF emészthetőségének 240 órás időszakon keresztüli elemzésével vizsgálják. 12, 30, 120 és 240 óra elteltével megmérik az emésztett rostkomponensek mennyiségét. A jól emészthető rost mennyisége a takarmányadagban jelentős hatással van a tehén teljesítményére, egészségére és termékenységére. A fű- és kukoricaszilázs hosszabb tárolásával az NDF emészthetősége nő. Ezért rendszeres időközönként elemezni kell a tömegtakarmányt.
Zsírok / zsírsavak a CNCPS-ben
A zsírokat általában csak tiszta energiaforrásnak tekintik. A zsírokat alkotó bizonyos zsírsavakat azonban a tejzsírszintézisre, a tejtermelésre, az állatok egészségére és a termékenységre gyakorolt jelentős hatásuk is jellemzi.
Az abszolút zsírtartalom és az egyes zsírsavak összetétele a különböző takarmányokon belül eltérő, különösen a fűszilázsokban. Az első levágott fű gyakran nagyobb arányban tartalmaz zsírsavat, mint a későbbi vágások. A RUFAL érték itt különösen fontos, amely magában foglalja a takarmányban lévő telítetlen zsírsavak mennyiségét, valamint hatásukat a bendőben és a tejzsír szintézisben.
A túlzott RUFAL egy adagban tejzsírcsökkenést válthat ki. A CNCPS-ben tárolt zsírsav-almodell lehetővé teszi a takarmány zsírsav-összetétele alapján a takarmányadag zsírösszetételének teljesítményorientált és egészségjavító kialakítását.
Fehérje/aminosavak a CNCPS-ben
A CNCPS nemcsak a bendőben lebontható és a bendőrezisztens fehérjék között tesz különbséget, hanem a fehérjéket kémiai szerkezetük és az emésztőrendszerben való lebonthatóságuk alapján öt frakcióra osztja: A1, A2, B1, B2 és C. Ez lehetővé teszi, hogy megbecsüljük mekkora mennyiségű fehérje érhető el a bendőben vagy a bélben és mikor.
A CNCPS elemzi az abszolút nyersfehérje-tartalmat és annak elérhetőségét az emésztőrendszerben, illetve az aminosav-összetételt is. Ez azt jelenti, hogy a fehérjetakarmányt specifikusabban használják fel, növelik a nitrogén hatékonyságát, és minimálisra csökkentik a bélsárral és vizelettel történő kiválasztódást. Ezen túlmenően, a bendővédett aminosavak kifejezetten beépíthetők annak érdekében, hogy pozitív tulajdonságaikat hatékonyan hasznosítsák az állatok egészsége és teljesítménye érdekében.
Keményítő a CNCPS-ben
Az a fontos, hogy adott idő alatt milyen mennyiségű keményítő alakul át a bendőben, és az állandó keményítő hogyan hasznosul a vékonybélben. A CNCPS adagkalkulációs program bendőmodellt tartalmaz. Nagyon pontosan feltérképezi a tehén anyagcsere-folyamatait, és ezáltal előrejelzi a bevitt keményítő átalakulását az emésztőrendszerben.
A CNCPS analízis meghatározza a bendőben lévő keményítő emészthetőségét egy adott időtartamon keresztül, és meghatározza annak áthaladását az állaton, valamint a keményítőveszteséget a bélsárban. Ez azt jelenti, hogy a gazda etetés előtt tudja, hogyan használja fel a tehén az elfogyasztott keményítőt. Ez lehetővé teszi a tehén szükséglete szerinti pontos takarmányozást. Csökkennek a feleslegek és az anyagcsere-kockázatok, illetve a széklettel történő tápanyagveszteségek.
A Sano CNCPS laboratórium értékelései azt mutatják, hogy a szilázsban lévő keményítő emészthetősége idővel javul. Az egészséges és bendővel szinkronban lévő takarmányadagok egész takarmányozási évében történő biztosítása érdekében a kukoricaszilázsból rendszeres időközönként mintát kell venni és a takarmányadagot ennek megfelelően módosítani. Ez azt jelenti, hogy a gazda hatékonyan használhatja fel az energiatakarmányt az állatok egészsége és teljesítménye érdekében.